Marianne (33) og Dan (35) tok en sjanse og flyttet fra London: – Bodø er som et blankt lerret

Torsdag er det akkurat, på dagen, to år siden kunsterne sto med nøklene i hendene. Dørene til Atelier NOUA, det lille «kulturhuset» i Storgata, åpnet dørene kun et par måneder etter.

DEL

Marianne Bjørnmyr og Dan Mariner lekte lenge med tanken på å flytte fra London.

– Vi vurderte både Berlin, København, Trondheim, Tromsø og flere byer. Valget falt likevel på Bodø. Bodø er som et blankt lerret. Det er noe her som er utrolig spennende, forteller Bjørnmyr.

De to årene har sust forbi og begge er enige om at det har vært litt av en læringsprosess.

En kreativ møteplass

Både Bjørnmyr og Mariner jobber som fotokunstnere på fulltid.

– Det har vært viktig for oss å lage en kreativ møteplass i byen. Det har vi fått til her, smiler Bjørnmyr.

Kunstnerne bruker også lokalene til produksjon.

Dan ble med Marianne tilbake til Bodø. Han ser enormt potensiale i byen han nå har bosatt seg i. Det som kunne vært bedre er nok enda bedre starthjelp og flere initiativer for folk som ønsker å starte opp, mener de begge.

Dan ble med Marianne tilbake til Bodø. Han ser enormt potensiale i byen han nå har bosatt seg i. Det som kunne vært bedre er nok enda bedre starthjelp og flere initiativer for folk som ønsker å starte opp, mener de begge. Foto:

Marianne i mørkerommet. Begge kunstnerne har jobbet med egne prosjekter i sommer. Nå kjenner de presset. De skal være med på en stor kunstutstilling i Amsterdam til høsten. – Det er vel 25 000 besøkende, forteller Marianne med en spent og engasjert røst.

Marianne i mørkerommet. Begge kunstnerne har jobbet med egne prosjekter i sommer. Nå kjenner de presset. De skal være med på en stor kunstutstilling i Amsterdam til høsten. – Det er vel 25 000 besøkende, forteller Marianne med en spent og engasjert røst. Foto:

Fotobokbiblioteket befinner seg i hjørnet av lokalene. Kunstnerne forteller at de har hatt flere fotobok-kafeer. Dette besrkiver de som et lavterskeltilbud som passer for alle interesserte. I fotobøkene kan de besøkende få et innblikk i en rekke fullstendige fotoprosjekter.

Fotobokbiblioteket befinner seg i hjørnet av lokalene. Kunstnerne forteller at de har hatt flere fotobok-kafeer. Dette besrkiver de som et lavterskeltilbud som passer for alle interesserte. I fotobøkene kan de besøkende få et innblikk i en rekke fullstendige fotoprosjekter. Foto:

– I tillegg til eget arbeid ønsket vi å åpne for publikum og gjøre det til et sosialt og kreativt møtested hvor man kan møte andre kunstnere, forteller hun videre.

– Hvordan har mottakelsen vært?

– Det første året hadde vi noen arrangementer og prøvde oss litt fram, mens det siste året hadde vi et sammensatt program med bestemt tema. Mange spennende arrangementer av høy kvalitet. Vi er bestandig nervøse for om det kommer folk. Særlig fordi vi ofte har flydd inn kunstnere til foredrag og andre arrangementer, svarer Bjørnmyr og fortsetter:

– Responsen har vært bra. Stolene fylles alltid opp og mange folk møter opp.

– Hvilke utfordringer har dere møtt på veien?

– Det har jo blitt veldig mye jobbing. Det første året tror jeg vi hadde to frihelger totalt, forteller Bjørnmyr.

Mariner legger til at det har vært en enormt lærerik prosess. Kunstnerne har lært mye, for eksempel om den administrative siden av driften.

– Den største utfordringen har nok vært å balansere tiden mellom kunstnerskapet og NOUA, fortsetter hun.

To uker spekket med kvalitet

Selv om egen kunst har stått i fokus i sommer er planene for neste program allerede i full sving.

– Vi skal samarbeide med en italiensk kurator som bor i Hongkong, avslører Bjørnmyr.

– Hva kan vi vente oss i neste runde med program?

– Det blir et dynamisk program. Programmet blir denne gangen komprimert til to uker neste juni. Det blir en strålende anledning til å vise fram Bodø. Det er mye spennende på programmet. For oss er det essensielt med kvalitet. I tillegg vil det bli en utstilling som skal stå åpen over sommeren, fortsetter hun.

Mariner legger til at utstillingen vil finne sted i et annet lokal i byen. Kunstnerne avslører ikke for mye og smiler hemmelighetsfullt.

– Det blir utrolig kult. Et litt utradisjonelt lokale, smiler en spent Mariner.

Programmet vil trekke kunstnere og interesserte fra flere andre land. Marianne og Dan tror at de to ukene med kvalitetsprogram vil trekke folk til Bodø. Kunstnerne trekker fram Kulturrådet som en særs viktig støttespiller.

Programmet vil trekke kunstnere og interesserte fra flere andre land. Marianne og Dan tror at de to ukene med kvalitetsprogram vil trekke folk til Bodø. Kunstnerne trekker fram Kulturrådet som en særs viktig støttespiller. Foto:

Mellom 20 og 70 år

Mariner skryter uhemmet av Bodø og byens potensial.

– Bodø vokser hver dag. Det er så mange muligheter her. Vi tenkte at vi må bare ta en sjanse, så startet vi opp her. Kulturmiljøet er utrolig bredt. Det er ikke bare bildekunstnere som kommer hit. Arkitekter, musikere og andre kulturinteresserte også, fortsetter han.

– Aldersspennet er faktisk på mellom 20 og 70 år, stråler Bjørnmyr.

Selv om responsen har vært god nevner Bjørnmyr at de videre skal jobbe med å nå ut til også yngre bodøfolk. Studentene ser hun også som en framtidig målgruppe.

– Her kan vi legge inn litt ekstra for å nå fram, sier hun.

– Bodø kan bli helt fantastisk

Bjørnmyr og Mariner har, det de selv kaller for, en «DIY-mentalitet».

– Det som ikke er her får vi bare fikse, mener Bjørnmyr.

Kunstnerne er opptatt av å kunne produsere lokalt. Et kriterium, som de hadde med seg helt fra starten, var at det å bosette seg i Bodø ikke skulle føre med seg noen kompromisser. Det samme høye nivået skulle bli holdt.

– Vi ønsker at enda flere skal flytte hit, meddeler Bjørnmyr.

– Det er utrolig mange dyktige og smarte folk her i byen, forteller Mariner og fortsetter:

– Bodø kan bli helt fantastisk og det er så mye på gang allerede.

Artikkeltags