Bruker kunstig intelligens for å planlegge best mulig solforhold i den nye bydelen

Foto:

DEL

I en pressemelding fra Hundholmen bytuvikling meldes det at de danske arkitektene Schmidt Hammer Lassen har tatt i bruk programvare som benytter seg av kunstig intelligens. Programvaren Spacemaker skal nå benyttes til å planlegge den nye bydelen som skal utvikles fra Molorota til Breivika i Bodø.

Sol og lys

Spacemaker skal benyttes til å planlegge den mest optimale plasseringen av de nye boligen, for at beboerne skal få best mulig værforhold.

- Hva som er den optimale løsningen for tomta avhenger av en rekke faktorer som utsikt, lys, gode utearealer, vind, reguleringsplaner og ikke minst kostnader. Nå har vi analysert forholdene for sol og vind basert på masterplanforslaget som arkitektene laget for Utviklingsområde vest tidligere i år, sier daglig leder Håvard Engseth i Breivika Utvikling Bodø AS.

Dette betyr i klartekst at det er kunstige intelligente arkitekter som skal analysere seg fram til de beste solforholdene, og minst mulig vindutfordringer i den nye bydelen.

- Det handler om å bidra til de beste sol- og lysforhold for de som skal bo i området. Hensikten er også å se hvilke utfordringer vi har med vind med tanke på plassering av bygg og høyde, sier Engseth.

Raskere

For arkitekt Søren Arentsen i Schmidt Hammer Lassen bidrar programvaren Spacemaker til å kunne utforske og prøve forskjellige typer bebyggelsesstrukturer og få raske svar på vind- og solforhold på bakkeplan ved Utviklingsområde vest.

- Dette gjør at vi i planleggingen kan sikre mer attraktive uterom. I Bodø er det sol og vind vi har fokus på. Forskjellen i arbeidsprosessen er hurtig respons fra Spacemaker på endringer i byggenes plassering slik at vi raskt kan vurdere dem i forhold til lokale klimatiske forhold, sier den danske arkitekten.

Artikkeltags